Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 995]

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie ciasteczka można przygotować bardzo szybko. Są bardzo pyszne, chrupiące i czekoladowe. Idealne z filiżanką pysznej herbaty.

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem

Składniki:

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość twarde.

2. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy kulki. Następnie je spłaszczamy formując ciasteczka. Wyszło mi 30 ciastek.

3. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

5. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 ciastek.