sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Delikatne paluszki rybne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mój syn nie przepada za rybą. Postanowiłam przygotować ją w taki sposób aby sam poprosił o kawałek. Mięso zmieliłam trzykrotnie, doprawiłam i usmażyłam w formie rybnych paluszków. Kiedy je fotografowałam, pytał czy może już zjeść to mięso ;)

Delikatne paluszki rybne

Składniki:

Delikatne paluszki rybne

Składniki

  • 800 g brzany lub innej ryby
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Delikatne paluszki rybne
Z ryby usuwamy najgrubsze ości. Mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajko, dosypujemy natkę pietruszki oraz doprawiamy przyprawą do ryb.

Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tyle bułki tartej aby konsystencja była zwarta. Formujemy zgrabne paluszki. Powinno wyjść około 12 sztuk, w zależności od wielkości. Każdy panierujemy w bułce i smażymy na oleju.