Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Paluszki rybne zapiekane z sosem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak już znudzą się nam paluszki rybne podsmażane na chrupko, proponuje zapiec je .

Paluszki rybne zapiekane z sosem i serem

Składniki:

Paluszki rybne zapiekane z sosem i serem

 

  • 10 paluszków rybnych mrożonych
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z ½ cytryny
  • cukier do smaku
  • 3 łyżki utartego sera żółtego , ostrego ( ja użyłam Chedara )

 

Sposób przygotowania:

Paluszki rybne zapiekane z sosem i serem
Paluszki rybne usmażyć na złoto na oliwie . W garnuszku roztopić masło . Wsypać mąkę i wymieszać ją z tłuszczem . Rozprowadzić mlekiem , tak by powstał gęsty sos . Dodać sok z cytryny i odrobinę cukru do smaku . Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu . Ułożyć na nim paluszki rybne . Resztę sosu wyłożyć na wierzch . Posypać utartym serem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut , by ser się roztopił . Podawać na ciepło .

Tagi:

sery ser