mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Deser Chmurki na niebie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chmurki, obłoczki z bitej śmietany zanurzone w smerfastycznej galaretce. Do przygotowania deseru użyłam niebieskiej galaretki o smaku curacao.

Deser Chmurki na niebie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser Chmurki na niebie

 

  • 2 galaretki niebieskie
  • 3 szkl. gorącej wody
  • 1 łyżka mrożonych jagód
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Deser Chmurki na niebie
Obydwie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Jagody rozmrażamy i rozgniatamy widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę mieszamy z rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną. Do części galaretki dodać odrobinę soku z jagód (zabarwiając galaretkę na trochę ciemniejszy kolor).Do dwóch kieliszków nakładamy za pomocą łyżki tężejącą galaretkę, a przy ściankach naczynia tworzymy obłoczki z bitej śmietany. W ten sposób wypełniamy kieliszki aż do całkowitego wypełnienia. Wierzch deseru dekorujemy bitą śmietaną. Wstawiamy deser do lodówki do całkowitego stężenia.
Deser Chmurki na niebie
Etap 1 Żlatynę rozpuszczam w wodzie i odstawiam
Deser Chmurki na niebie
Etap 2 Do części galaretki dodaje jagody
Deser Chmurki na niebie
Etap 3 Do pucharków nakładam po łyżce bitej śmietany i galaretki