ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Domowa kapusta kiszona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna i zdrowa domowa kapusta kiszona w sam raz na zimę

Domowa kapusta kiszona

Składniki:

Domowa kapusta kiszona

 

  • 5 kg kapusty
  • 200 g marchewki
  • 100 g Soli
  • 2 łyżki kminku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowa kapusta kiszona
Z kapusty zdejmujemy dwa pierwsze liście i ją szatkujemy. Marchew obieramy i myjemy. Trzemy ja na dużych oczkach tarki do warzyw. Poszatkowaną kapustę dajemy do kamionki, dajemy tartą marchew, sól i kminek. Całość należy dokładnie wymieszać i ugniatać do momentu, aż kapusta puści sok. Na wierzch kładziemy gazę i przez dwa tygodnie trzymamy w ciepłym miejscu. Należy pamiętać aby w pierwszych dniach kapustę odgazowywać np. przez wbijanie w nią rączki od drewnianej łyżki. Po dwóch tygodniach kapustę możemy przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy na mokro przez około 15minut