misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Domowe ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie ma to jak domowej roboty ogórki kiszone. Są proste w przygotowaniu i nasze pociechy mogą nam przy nich pomagać. Po ich przygotowaniu gdy postoją ze 2-3 dni są małosolne, a po kolejnych kilku dniach kiszone.

Domowe ogórki kiszone Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowe ogórki kiszone

 

  • ogórki gruntowe
  • koper świeży lub przesuszony
  • chrzan
  • ząbki czosnku
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni
  • liście winogronu (wielkości dłoni)

 

 

  • ZALEWA:

 

  • Na litr wody duża łyżka soli

Sposób przygotowania:

Domowe ogórki kiszone
Ogórki bardzo dokładnie myjemy i odcinamy końcówki pędów jeśli takowe są. Liście dokładnie opłukujemy, a chrzan obieramy i również myjemy. Czosnek pozbawiamy łupinek.

Do każdego czystego słoika wkładamy po 2-3 liście czarnej porzeczki ( miałam dać jeszcze winogrona ale mąż zapomniał nazrywać więc tego roku będą bez tych liści) kawałek korzenia chrzany 2-3 ząbki czosnku i gałązkę kopru.

Do słoików ściśle wkładamy ogórki i zalewamy gorącą zalewą przygotowaną z zagotowanej wody z dodatkiem soli.

Tak przygotowane słoiki od razu zakręcamy i odstawiamy do przestudzenia. Zimne wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Po 2-3 dniach ogórki będą małosolne, a po kilku następnych będą kiszone.
Domowe ogórki kiszone
Ogórki dokładnie myjemy liście opłukujemy
Domowe ogórki kiszone
Do czystych słoików dajemy po kilka liści ząbków czosnku kawałek chrzanu i gałązkę kopru
Domowe ogórki kiszone
Do słoików ściśle wkładamy czyste ogórki
Domowe ogórki kiszone
Całość zalewamy gorącą zalewą przygotowaną z wody i soli
Domowe ogórki kiszone
Słoiki od razy zakręcamy

Tagi:

ogórki