Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowe sezamki z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zrobienie domowych sezamków jest bardzo łatwe, potrzebujemy dosłownie 10 minut i oczekiwanie aż zastygną. Ja swoje sezamki urozmaiciłam pysznymi bakaliami. Żurawina nadaje im lekkiej kwaskowatości. Dodam, że są dużo lepsze od kupnych. Polecam.

Domowe sezamki z bakaliami

Składniki:

Domowe sezamki z bakaliami

Składniki:

  • 20 dag ziaren sezamu
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • pół szklanki cukru ( 125 ml )
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Domowe sezamki z bakaliami
1. Na suchej i gorącej patelni prażymy sezam często mieszając, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.

2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucamy uprażony sezam i bakalie, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.

3. Masę wykładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy, na taką grubość jakie chcemy mieć sezamki.

4. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroimy dowolnej wielkości sezamki.

5. Podajemy i smacznego.