monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Drobiowe klopsiki z suszoną żurawiną na pekince

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne, lekkie i pyszne klopsiki z kurczaka, zapraszam:)

Drobiowe klopsiki z suszoną żurawiną na pekince Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe klopsiki z suszoną żurawiną na pekince

 

  • Klopsiki:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka natki
  • szczypta soli,pieprzu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 8 suszonych żurawin
  • Pekinka:
  • 35 g pekinki
  • 3 cm pora
  • 25 g marchewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Drobiowe klopsiki z suszoną żurawiną na pekince
Klopsiki: Mięso umyć, osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski, dodać zmielone płatki owsiane. Natkę posiekać i dodać do miski. Doprawić do smaku. Wyrobić masę mięsną. Uformować placuszki mięsne i na każdy z nich ułożyć po 4 żurawiny i zlepić w klopsik. W garnku zagotować wodę i włożyć klopsiki. Gotować około 15-20 minut. Pekinka: Warzywa umyć i dobrze osuszyć. Pekinkę pokroić w cienkie piórka. Por pokroić w małą kostkę. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny i przyprawy wymieszać. Podanie: Na talerzu ułożyć całą pekinkę i na wierzchu ułożyć klopsiki wyjęte z wody. Smacznego!
Drobiowe klopsiki z suszoną żurawiną na pekince
zmielone lub zmiksowane mieso połączyć z płatkami
Drobiowe klopsiki z suszoną żurawiną na pekince
dodać natke oraz przyprawy i dobrze wymieszać
Drobiowe klopsiki z suszoną żurawiną na pekince
ułożyć żurawinę i zlepić klopsika
Drobiowe klopsiki z suszoną żurawiną na pekince
ugotować do miękkości w wodzie