Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taki drożdżowiec jest niezwykle pyszny i pachnący. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Można przygotować na przekąskę jak i na ciepły obiad czy sycącą kolację. Bardzo polecam spróbować. Zapraszam:)

Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem

Składniki:

Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem

Rozczyn:

Ciasto:

Nadzienie:

  • 35 dag serka naturalnego typu President
  • pęczek szczypiorku
  • sól do smaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem
1. Rozczyn:

Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto:

Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i olej, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.

3. Nadzienie:

Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. Dodajemy do sera i przyprawiamy do smaku solą.

4. Formowanie:

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Tak wykonaną roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoją roladę uformowałam w podkowę. Następnie nacinamy ją ostrym nożem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.

5. Pieczenie:

Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Tak przygotowany drożdżowiec jest gotowy do podania.

7. Życzę smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Serek użyłam naturalny w pudełeczku President.