Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z serem
Z niewielkiej ilości mąki, mleka, cukru oraz drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, cały zaczyn, zagniatamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopioną i ostudzoną margarynę, zagniatamy do momentu aż ciasto wchłonie margarynę.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części, wałkujemy tak żeby powstał nam okrągły placek, kroimy na trójkąty.
Na brzeg każdego trójkąta nakładamy porcję masy serowej, zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Zmielony ser przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części, wałkujemy tak żeby powstał nam okrągły placek, kroimy na trójkąty.
Na brzeg każdego trójkąta nakładamy porcję masy serowej, zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.