Sposób przygotowania:
Mini pizze z salami i żółtą papryką
Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier oraz sól, wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski.
Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie odchodzić od rąk i stanie się gładkie i zwarte. Formujemy kulę, przekładamy do miski i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Wycinamy z niego mniejsze prostokąty (10x15 cm). Mi wyszło 12 sztuk.
Wszystko zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto. Każdy mały prostokąt smarujemy keczupem.
Na nim układamy salami oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie rozkładamy pokrojoną w kosteczkę żółta paprykę oraz kostki sera feta.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut.
Przed końcem pieczenia każdy obsypujemy startym żółtym serem, czekamy aż dokładnie się rozpuści.
Wyjmujemy z piekarnika.
Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie odchodzić od rąk i stanie się gładkie i zwarte. Formujemy kulę, przekładamy do miski i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Wycinamy z niego mniejsze prostokąty (10x15 cm). Mi wyszło 12 sztuk.
Wszystko zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto. Każdy mały prostokąt smarujemy keczupem.
Na nim układamy salami oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie rozkładamy pokrojoną w kosteczkę żółta paprykę oraz kostki sera feta.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut.
Przed końcem pieczenia każdy obsypujemy startym żółtym serem, czekamy aż dokładnie się rozpuści.
Wyjmujemy z piekarnika.
lukrowanepierniczki