VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Mini pizze z salami i żółtą papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie małe prostokątne pizze sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Smaczne salami z posypką paprykową, ciągnący ser i żółtka chrupiąca papryka smakują wyśmienicie.

Mini pizze z salami i żółtą papryką

Składniki:

Mini pizze z salami i żółtą papryką

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka wody (letniej)

 

  • Dodatkowo:
  • Keczup łagodny lub passata pomidorowa
  • 12 plastrów salami z posypką paprykową
  • 10 pieczarek
  • 150 g sera feta
  • 1 żółta papryka
  • 150 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Mini pizze z salami i żółtą papryką
Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier oraz sól, wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski.

Ciasto zagniatamy do momentu, aż będzie odchodzić od rąk i stanie się gładkie i zwarte. Formujemy kulę, przekładamy do miski i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Wycinamy z niego mniejsze prostokąty (10x15 cm). Mi wyszło 12 sztuk.

Wszystko zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto. Każdy mały prostokąt smarujemy keczupem.

Na nim układamy salami oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie rozkładamy pokrojoną w kosteczkę żółta paprykę oraz kostki sera feta.

Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut.

Przed końcem pieczenia każdy obsypujemy startym żółtym serem, czekamy aż dokładnie się rozpuści.

Wyjmujemy z piekarnika.



Tagi:

pizza danie