Sposób przygotowania:
Rwane ciasto drożdżowe z ricottą i truskawkami
Nadzienie. Umyte i pozbawione szypułek truskawki rozgniatamy widelcem na jednolitą masę (można użyć blendera ). Do miseczki przekładamy ser ricotta, dodajemy syrop z kwiatów czarnego bzu, kwiaty i cukier (ja pominęłam miała bardzo słodkie truskawki ) i dodajemy rozgniecione truskawki- całość mieszamy do połączenie się składników.
Masło rozpuszczamy na patelni lub w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy roztrzepane jajka, na to przestudzone masło, cukier, mleko i przesianą mąkę – NIE mieszamy, tylko przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyrabiamy w misce.
Stolnicę lub blat kuchenny podsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości około 1,5 cm. Na środku kładziemy farsz i zwijamy ciasto jak na roladę. Zwinięte ciasto kroimy w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ciasto układamy jedno obok drugiego, tak aby delikatnie się ze sobą stykały. Ciasto pieczemy 30-40 minut.
Masło rozpuszczamy na patelni lub w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do przestygnięcia. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy roztrzepane jajka, na to przestudzone masło, cukier, mleko i przesianą mąkę – NIE mieszamy, tylko przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyrabiamy w misce.
Stolnicę lub blat kuchenny podsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości około 1,5 cm. Na środku kładziemy farsz i zwijamy ciasto jak na roladę. Zwinięte ciasto kroimy w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ciasto układamy jedno obok drugiego, tak aby delikatnie się ze sobą stykały. Ciasto pieczemy 30-40 minut.
smokii
LauraLaura
Igraszki Losu