Sposób przygotowania:
Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarelląPrzygotowanie ciasta:
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na blat, wsypać sól i dodać pokrojone na kawałki masło. Wysiekać. Uformować kopiec, wbić jajo, zagnieść ręcznie jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 40 minut do lodówki.
Przygotowanie szparagów:
Szparagi obrać z łusek, usunąć zdrewniałe końce. Splątać sznurkiem lub gumką, wrzucić na osolony wrzątek i gotować dwie minuty. Wyjąć, wystudzić, osuszyć dokładnie na papierowym ręczniku.
Zapiekanie ciasta:
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Za pomocą wałka przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Ponakłuwać widelcem, by ciasto nie urosło, zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie składników:
Ser mozzarella zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać widelcem w misce, wlać jogurt, śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Pieczenie tarty:
Na kruche ciasto wyłożyć cebulkę, następnie mozzarellę. Poukładać zielone szparagi, całość polać sosem i piec przez pół godziny w 180 stopniach. Smacznego!
ewaeu