Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezon na szparagi trwa krótko dlatego trzeba go jak najlepiej wykorzystać przygotowując pyszne potrawy z ich udziałem. Ja polecam kruchą, wytrawną tartę, która wspaniale smakuje na ciepło i zimno.

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą

Przygotowanie ciasta:

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą
Kopiec z mąki, soli i masła z dodatkiem jajka- ciasto na tartę

Przygotować ciasto: mąkę przesiać na blat, wsypać sól i dodać pokrojone na kawałki masło. Wysiekać. Uformować kopiec, wbić jajo, zagnieść ręcznie jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 40 minut do lodówki.

Przygotowanie szparagów:

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą
Zielone szparagi w trakcie obgotowywania we wrzątku

Szparagi obrać z łusek, usunąć zdrewniałe końce. Splątać sznurkiem lub gumką, wrzucić na osolony wrzątek i gotować dwie minuty. Wyjąć, wystudzić, osuszyć dokładnie na papierowym ręczniku.

Zapiekanie ciasta:

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą
Ciasto na tartę ponakłuwane widelcem przed zapieczeniem

Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką. Za pomocą wałka przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Ponakłuwać widelcem, by ciasto nie urosło, zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie składników:

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą
Składniki do tarty: szparagi, cebula, mozzarella i sos

Ser mozzarella zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Jajko roztrzepać widelcem w misce, wlać jogurt, śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Pieczenie tarty:

Tarta z zielonymi szparagami, cebulą i mozzarellą
Tarta z sosem śmietanowym i szparagami przed upieczeniem

Na kruche ciasto wyłożyć cebulkę, następnie mozzarellę. Poukładać zielone szparagi, całość polać sosem i piec przez pół godziny w 180 stopniach. Smacznego!