Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona cebula z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonały dodatek do obiadu.

Duszona cebula z chrzanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszona cebula z chrzanem

 

  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka pszennej mąki
  • 5 łyżek śmietany 12 %
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Duszona cebula z chrzanem
Cebule obrać. Każdą przekroić najpierw na 4 części, a następnie pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojone cebule. Jak cebule zrobią się szkliste, dodać do nich tarty chrzan i mąkę, wymieszać. Wlać śmietanę, wymieszać i dusić kilka minut na małym ogniu. Duszoną cebule doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Podawać jako dodatek do obiadu.
Duszona cebula z chrzanem
Obrana i pokrojona w ćwierćplasterki cebula.
Duszona cebula z chrzanem
Pokrojona cebula smażona na rozgrzanym oleju.
Duszona cebula z chrzanem
Tarty chrzan i mąka dodane do zeszklonej cebuli.
Duszona cebula z chrzanem
Podsmażona z chrzanem i mąką cebula z dodatkiem śmietany.