Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny i przepyszny niskosłodzony dżem z bananów i truskawek z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrynowej.

Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową

 

  • banany przejrzałe 750 g
  • truskawki świeże 750 g
  • skórka cytrynowa kandyzowana 100 g
  • żelfix (2:1) 2 op.
  • cukier 2 szkl.
  • galaretka cytrynowa 2 op.

Sposób przygotowania:

Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową
Truskawki przebrać i wybrać najbardziej dojrzałe i pachnące - opłukać, osączyć, pozbawić szypułek i pokroić w dowolne kawałki. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i postawić na średnim płomieniu. Banany wybrać przejrzałe (miękkie i z ciemnymi plamkami na skórce), obrać i pokroić w półplasterki, dodać do truskawek i razem zagotować.

Dosypać kandyzowaną skórkę cytrynową, wymieszać i gotować na średnim płomieniu przez 10 minut. Dodać drobny cukier i mieszać do rozpuszczenia. Dosypać żelfix wymieszany z galaretką cytrynową i mieszać przez kilka minut, aby wszystko się rozpuściło. Krótko zagotować.

Gorącym dżemem napełnić przygotowane niewielkie słoiczki (najlepiej po sam brzeg), szczelnie zakręcić i na 10 minut postawić dnem do góry. Po tym czasie odwrócić i odstawić do zupełnego ostygnięcia.
Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową
Przebrane i umyte truskawki oraz banany pokroić.
Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową
Do lekko podduszonych owoców dodać skórkę cytrynową.
Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową
Pod koniec duszenia dodać cukier i wymieszać.
Dżem bananowo-truskawkowy ze skórką cytrynową
Na koniec dosypać i wymieszać żelfix i galaretkę.