migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W tamtym roku pierwszy raz włożyłam kilka słoiczków takiej fasolki i nam zasmakowała. Idelna do sałatek czy jako dodatek do obiadu . W tym roku fasolka mi obrodziła więc również włożyłam kilkanaście słoików aby było cos na potem:)

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Składniki:

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

 

  • fasolka szparagowa żółta lub zielona
  • 1 łyżeczka cukru na każdy słoiczek
  • 1 łyżeczka soli kamiennej na każdy słoiczek
  • woda

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę
Fasolkę obrać i dokładnie umyć . Włożyć do garnka i zalać wodą, zblanszować - od zagotowania wody gotować ok 5 minut. Fasolkę przestudzić i ułożyć w słoikach, ja użyłam o pojemności 0,5 l. Do każdego słoiczka wsypać po łyżeczce soli i cukru. Zalać wodą i dokładnie zakręcic słoiki. Wstawić do garnka (garnek oczywiście na dnie wyłożyć ściereczką lub gazetami). Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 60 minut od zagotowania. Po tym czasie wystawić złoiczki z ganka i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie ponownie powtórzyć ten proces tj. znowu wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 i pasteryzować 60 minut od zagotowania.