Sposób przygotowania:
Szparagowa fasolka zamknięta w słoikach
Fasolę dokładnie płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Sparzamy wrzątkiem przez 30 sekund. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Fasolkę układamy pionowo w dużych słoikach. Wodę zagotowujemy z solą i cukrem. Zalewamy fasolkę w słoikach. Zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy przez 60 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy słoiki, odstawiamy do góry dnem, zostawiamy do wystygnięcia. Następnego dnia pasteryzujemy fasolę przez 30 minut, ponownie dokręcamy wieczka, odstawiamy do wystudzenia do góry dnem. Kolejnego dnia pasteryzujemy fasolę jeszcze przez 15 minut. Dokręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy tak na całą noc. Fasolkę szparagową w słoikach przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.