pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Książka Kucharska: Przepisy na Tłusty Czwartek

Faworki-Chrusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeden z nieodłącznych karnawałowych wypieków,łatwy i dość szyki w przygotowaniu a dający wiele radości zwłaszcza najmłodszym w rodzinie :)

Faworki-Chrusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faworki-Chrusty

 

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Faworki-Chrusty
Mąkę przesiewamy na stolnicę,mieszamy ze śmietaną,zrobić zagłębienie,dodać żółtka,spirytus,szczyptę soli i proszek do pieczenia.Wystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto.Gotową kulę ciasta mocno bijemy wałkiem ( nie żałujemy sobie :) ciasto należy dobrze zbić :) Bo zbiciu ciasta rozwałkowujemy je najcieniej jak możemy starając się jak najmniej podsypywać mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski szerokości około 3 cm i długości 15 cm Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przewinąć przez otwór.Z dość głębokim i szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz,do gorącego wrzucić kawałeczek ciasta,jeżeli już wypłynie to znaczy że tłuszcz jest już dostatecznie rozgrzany. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy faworki,smażymy z obydwu stron,wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy naręczniku papierowym.Przestudzone faworki obficie posypujemy cukrem pudrem.
Faworki-Chrusty
Etap 1Zarabiamy ciasto z podanych składników,dobrze bijemy je wałkiem,cienko rozwałkowujemy
Faworki-Chrusty
Etap 2 Rozwałkowane ciasto kroimy na paski szerokości 3 cm i długości około 15 cm
Faworki-Chrusty
Etap 3 Każdy pasek przecinamy w środku wzdłuż i przewijamy przez środek

Tagi:

faworki chrust