Sposób przygotowania:
Faworki znane również jako chrust
1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtka, dodać 4 łyżki cukru pudru (reszta cukru zostaje do posypania), śmietanę, proszek do pieczenia i alkohol (wódka lub spirytus). 2.Z podanych składników zagnieść ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę. 3. Po godzinie ciasto podzielić na części. Wałkować cienko. (jeśli ciasto rozwałkujemy cieniutko chrust będzie chrupiący, jeśli grubiej będzie miękki - ale też bardzo smaczny). Kroić w paski, następnie w romby. w środku każdego zrobić nacięcie. Formować faworki. 4.Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Ja smażę na smalcu. Na taką porcję ciasta idzie mi około 6 kostek. Wyjmować na papierowy ręcznik. 5.Podawać posypany cukrem pudrem. Białka, które nie są wykorzystane do ciasta można wykorzystać do zrobienia mlecznej pianki lub bezów.
gusia1000