Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Faworki na spirytusie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Faworki świetne na karnawał szybko znikną ze stołu. Można je posypać cukrem pudrem gdy jesteśmy dużymi łasuchami bul w wersji light bez posypki:) bardzo smaczne.

Faworki na spirytusie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faworki na spirytusie

 

Sposób przygotowania:

Faworki na spirytusie
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtka i 2 całe jajka. Następnie dodajemy proszek i spirytus oraz 2 łyżki margaryny. Całość "ciachamy" nożem dodajemy tyle śmietany aby dobrze się połączyło tworząc jedną całość. Następnie cienko rozwałkowujemy tniemy na paski w środku robiąc otworek i składamy tworząc faworek. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Faworki na spirytusie
Ciasto na faworki na stolnicy przed zagnieceniem.
Faworki na spirytusie
Utworzone faworki z ciasta przed smażeniem.