lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Galareta z żołądków drobiowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Musiałam na własne oczy i język się przekonać jak smakuje galareta z drobiowych żołądków. Gulasz jest bardzo smaczny to wiem na pewno, a galarety z drobiowych żołądków nigdy wcześniej nie robiłam więc kiedyś musi być ten pierwszy raz.

Galareta z żołądków drobiowych Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Galareta z żołądków drobiowych

 

  • żołądki drobiowe 600 g
  • marchew 4 szt
  • seler 150 g
  • pietruszka korzeń 100 g
  • sól i pieprz do smaku
  • magii do smaku
  • bulion drobiowy 2 litry
  • żelatyna wieprzowa 50 g
  • wywar drobiowy 2 litry
  • fenkuł ( koper włoski ) do dekoracji

Sposób przygotowania:

Galareta z żołądków drobiowych

Wykonanie:

Żołądki oczyściłam wymoczyłam i umyłam. Pokroiłam w drobne paseczki, włożyłam do garnka wlałam 2 litry wywaru drobiowego i wstawiłam.

Gotowałam godzinę, po czym włożyłam obraną marchew i pokrojoną w paski seler obrany i pokrojony oraz pietruszkę korzeń.

Gotowałam do miękkości doprawiając sola pieprzem i maggi.Kiedy warzywa były już miękkie wyjęłam je z garnka i pokroiłam drobniutko.

Żołądki gotowałam smakując czy mają smak i czy są już miękkie.

Żelatynę wsypałam do szklanki zalałam 100 ml zimnej wody, a kiedy napęczniała włożyłam do garnka z żołądkami i mieszałam aż się rozpuściła (już miałam wyłączony gaz więc nie gotowało się)

Do filiżanek ( takie małe do kawy) wkładałam na przemian marchewkę, warzywa, żołądki i zalałam wywarem z warzyw i żołądków.Kiedy ostygło wstawiłam do lodówki do zastygnięcia.

Wyłożyłam na talerz i przyozdobiłam fenkułem ( koprem włoskim) Pachnie podobnie jak koper.

Ps. wywaru po ugotowaniu było prawie 2 litry wiec żelatynę użyłam na 2,5 litra bo jeszcze doszły żołądki i warzywa.

Galareta z żołądków drobiowych
Żołądki oczyściłam wymoczyłam i umyłam.
Galareta z żołądków drobiowych
Pokroiłam w drobne paseczki, włożyłam do garnka i wstawiłam .
Galareta z żołądków drobiowych
.Gotowałam godzinę,po cym włożyłam obraną marchew i pokrojoną w paski seler obrany i pokrojony oraz pietruszkę korzeń.
Galareta z żołądków drobiowych
Njapierw włożylam pokrojone dobno warzywa.
Galareta z żołądków drobiowych
Na warzywa wkładałam ugotowane i pokrojone żołądki drobiowe
Galareta z żołądków drobiowych
Zalałam wywarem drobiowym z żelatyną