Sposób przygotowania:
Galaretka z żołądków drobiowych na kurzych łapkach
Żołądki drobiowe i łapki kurze dokładnie oczyszczamy, zalewamy zimną wodą, lekko solimy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i seler. Gotujemy do miękkości.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony por, natkę pietruszki i pokrojone młode listki lubczyku.
Kiedy wszystko zmięknie oddzielamy wywar od mięsa. Gotujemy sześć jajek na twardo, obieramy i czekamy aż wystygną, kroimy na pół i układamy w misce.
Żołądeczki kroimy w grubą kosteczkę i układamy w środek jajek. Posypujemy wcześniej ugotowaną marchewką wybraną z wywaru oraz selerem.
Na koniec dodajemy jeszcze pół pęczka młodej pokrojonej natki pietruszki i pół łyżeczki kminku. Zalewamy wywarem i czekamy aż ostygnie.
Zimne wstawiamy do lodówki do stężenia. Jeśli nie jesteśmy pewni czy galareta się zsiądzie lub lubimy galaretę sztywniejszą możemy dodać żelatynę.
Kiedy galareta się zsiądzie odwracamy miseczkę i wykładamy ją na talerz.
Łapki po ugotowaniu możemy dodać do czegoś innego.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony por, natkę pietruszki i pokrojone młode listki lubczyku.
Kiedy wszystko zmięknie oddzielamy wywar od mięsa. Gotujemy sześć jajek na twardo, obieramy i czekamy aż wystygną, kroimy na pół i układamy w misce.
Żołądeczki kroimy w grubą kosteczkę i układamy w środek jajek. Posypujemy wcześniej ugotowaną marchewką wybraną z wywaru oraz selerem.
Na koniec dodajemy jeszcze pół pęczka młodej pokrojonej natki pietruszki i pół łyżeczki kminku. Zalewamy wywarem i czekamy aż ostygnie.
Zimne wstawiamy do lodówki do stężenia. Jeśli nie jesteśmy pewni czy galareta się zsiądzie lub lubimy galaretę sztywniejszą możemy dodać żelatynę.
Kiedy galareta się zsiądzie odwracamy miseczkę i wykładamy ją na talerz.
Łapki po ugotowaniu możemy dodać do czegoś innego.