ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Galaretka z żołądków drobiowych na kurzych łapkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Galaretka z żołądków drobiowych na wywarze z kurzych łapek z marchewką, natką pietruszki, selerem oraz jajkami.

Galaretka z żołądków drobiowych na kurzych łapkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka z żołądków drobiowych na kurzych łapkach

 

  • 2 kg łapek drobiowych
  • pół kg drobiowych żołądków
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • pół pęczka pietruszki
  • kilka listków młodego lubczyku
  • sól
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziela angielskie
  • pół łyżeczki kminku

Sposób przygotowania:

Galaretka z żołądków drobiowych na kurzych łapkach
Żołądki drobiowe i łapki kurze dokładnie oczyszczamy, zalewamy zimną wodą, lekko solimy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i seler. Gotujemy do miękkości.

Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony por, natkę pietruszki i pokrojone młode listki lubczyku.

Kiedy wszystko zmięknie oddzielamy wywar od mięsa. Gotujemy sześć jajek na twardo, obieramy i czekamy aż wystygną, kroimy na pół i układamy w misce.

Żołądeczki kroimy w grubą kosteczkę i układamy w środek jajek. Posypujemy wcześniej ugotowaną marchewką wybraną z wywaru oraz selerem.

Na koniec dodajemy jeszcze pół pęczka młodej pokrojonej natki pietruszki i pół łyżeczki kminku. Zalewamy wywarem i czekamy aż ostygnie.

Zimne wstawiamy do lodówki do stężenia. Jeśli nie jesteśmy pewni czy galareta się zsiądzie lub lubimy galaretę sztywniejszą możemy dodać żelatynę.

Kiedy galareta się zsiądzie odwracamy miseczkę i wykładamy ją na talerz.

Łapki po ugotowaniu możemy dodać do czegoś innego.
Galaretka z żołądków drobiowych na kurzych łapkach
Żołądki drobiowe i łapki kurze dokładnie oczyszczamy, zalewamy zimną wodą, lekko solimy, dodajemy pokrojoną marchewkę i seler. Gotujemy do miękkości.
Galaretka z żołądków drobiowych na kurzych łapkach
Ugotowane żołądki drobiowe kroimy w kosteczkę.
Galaretka z żołądków drobiowych na kurzych łapkach
W miseczce układamy przekrojone na pół jajka, kładziemy pokrojone żołądki.
Galaretka z żołądków drobiowych na kurzych łapkach
Na koniec dodajemy pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę.