Sposób przygotowania:
Galareta drobiowa w formie świnki
Umytego i oczyszczonego kurczaka oraz obrane warzywa gotujemy do miekkości zalewając zimną wodą.
Lekko solimy.
Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyjmujemy z wywaru i studzimy, a następnie mięsu obieramy z kości i kroimy w mniejsze kawałki.
Warzywa i ugotowane na twardo, obrane jajko kroimy jak kto lubi w kostkę albo w plastry.
Wywar doprawiamy do smaku solą, pierzem oraz przyprawą w płynie. Całego wywaru musi być około 2 litrów. Żelatynę zalewamy gorącym wywarem i dokładnie rozpuszczamy, a następnie wlewamy do całego wywaru mieszając.
Do wywaru wrzucamy mięso, warzywa, pokrojone jajka i warzywa oraz odsączony groszek konserwowy.
Butelkę przycinamy. Do przyciętej butelki, nalewamy gotową galaretę.
Galareta która nam zostanie rozlewamy do miseczek.
Gotową już stężoną galaretę wyjmujemy z butelki rozcinając delikatnie butelkę wzdłuż a następnie w kilku miejscach wrzesz i wyjmujemy świnkę.
Świnkę razem z przyciętą butelką przekładamy na talerz, wtedy dopiero usuwamy butelkę.
Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką, a ryjek z salami.
Uszy robimy z szynki, ogon ze szczypiorku.
Podajemy z octem albo sokiem z cytryny.
Świnkę podajemy na liściach sałaty w towarzystwie plasterków cytryny.
Moja świnka ma za długi ryjek bo nie ścięłam, ale można skrócić jak będzie za długi.
Lekko solimy.
Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyjmujemy z wywaru i studzimy, a następnie mięsu obieramy z kości i kroimy w mniejsze kawałki.
Warzywa i ugotowane na twardo, obrane jajko kroimy jak kto lubi w kostkę albo w plastry.
Wywar doprawiamy do smaku solą, pierzem oraz przyprawą w płynie. Całego wywaru musi być około 2 litrów. Żelatynę zalewamy gorącym wywarem i dokładnie rozpuszczamy, a następnie wlewamy do całego wywaru mieszając.
Do wywaru wrzucamy mięso, warzywa, pokrojone jajka i warzywa oraz odsączony groszek konserwowy.
Butelkę przycinamy. Do przyciętej butelki, nalewamy gotową galaretę.
Galareta która nam zostanie rozlewamy do miseczek.
Gotową już stężoną galaretę wyjmujemy z butelki rozcinając delikatnie butelkę wzdłuż a następnie w kilku miejscach wrzesz i wyjmujemy świnkę.
Świnkę razem z przyciętą butelką przekładamy na talerz, wtedy dopiero usuwamy butelkę.
Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką, a ryjek z salami.
Uszy robimy z szynki, ogon ze szczypiorku.
Podajemy z octem albo sokiem z cytryny.
Świnkę podajemy na liściach sałaty w towarzystwie plasterków cytryny.
Moja świnka ma za długi ryjek bo nie ścięłam, ale można skrócić jak będzie za długi.
gusia1000
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Powiem Ci że nie wyszła mi tak jak chciałam,,ryjek za długi miałam obciąc a po drugie to butelke obciełam z przodu a nie z tyłu ,ale na pierwszy raz to i tak ok.
Ale serdecznie Dziękuję,.;)