olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Glazura z cukru pudru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetna glazura do polania wypieków :-) bardzo prosta w wykonaniu.

Glazura z cukru pudru

Składniki:

Glazura z cukru pudru

 

  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody lub mleka
  • ew. kilka kropli wybranego aromatu do ciast

Sposób przygotowania:

Glazura z cukru pudru
Przesiany cukier puder ucierać, dodając stopniowo gorący płyn, aż powstanie gęsta, gładka i dająca się smarować glazura. Im gorętszy dodaje się płyn i im dłużej się ją uciera, tym glazura jest delikatniejsza i ma drobniejsze ziarna. Powinna mieć taką gęstość, by po polaniu utrzymywała się na cieście i nie wsiąkała w nie, a przy smarowaniu nie został na niej ślady noża.

Tagi:

ciasto