katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1337]

Gołąbki na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubimy tradycyjnie przygotowane gołąbki ale czasami coś można w nich zmienić. Gołąbki z dodatkiem pomidorowym też są smaczne.

Gołąbki na pomidorowo

Składniki:

Gołąbki na pomidorowo

 

  • kapusta biała 1 główka
  • ryż 1 torebka
  • łopatka mielona 60 dag
  • jajko 1 szt
  • koncentrat pomidorowy ok 1,5 łyżki
  • cebula 1/2 szt
  • czosnek 1-2 ząbki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki na pomidorowo
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i osączamy. Z kapusty wycinamy twardy środek i wkładamy do garnka do wrzątku zaparzamy aż liście będą się robić szkliste. Liście kolejno zdejmujemy z główki. Z każdego liścia ścinamy zgrubienie. 

Do mięsa dodajemy ryż, przeciśnięty czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Wbijamy jajko i doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku. 

Farsz nakładamy na przygotowane liście i zawijamy gołąbki. Układamy ciasno w garnku, podlewamy wodą albo bulionem. Dusimy ok 30 min ale najlepiej sprawdzić miękkość.