ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Gołąbki z ciemnym ryżem i ziarenkami kolendry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Gołąbki z ciemnym ryżem, kaszką manną i mielonymi ziarenkami kolendry smakują znakomicie. Podajemy tradycyjnie z sosem pomidorowym.

Gołąbki z ciemnym ryżem i ziarenkami kolendry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z ciemnym ryżem i ziarenkami kolendry

Gołąbki

  • 2 paczki ciemnego ugotowanego ryżu
  • pół kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszki manny
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • pół łyżeczki mielonych ziarenek kolendry
  • kilka młodych listków magi drobno pokrojonych
  • dwie młode kapusty

sos

  • dwa liście laurowe
  • 2 kostki mięsne
  • 2 łyżki mąki na zawiesinę
  • pół szklanki wody
  • mały przecier pomidorowy
  • do podlania gołąbków około 2 litrów wody lub rosołu

do obsmażania gołąbków

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ciemnym ryżem i ziarenkami kolendry
Kapustę sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli, zdjąć liście, ściąć zgrubienia na liściach, przestudzić.

Przygotować farsz: Ciemny ryż ugotować z dodatkiem soli i jednej łyżki oleju słonecznikowego, ostudzić, dodać mięso mielone, 2 jajka, sól i pierz czarny mielony do smaku, pół łyżeczki mielonych ziarenek kolendry, usmażoną posiekaną w kostkę cebulę 2 łyżki kaszki manny.

Wszystkie składniki wymieszać, i jeszcze raz doprawić do smaku, nakładać farsz i zwijać w liście kapusty. Gołąbki posypać czerwoną słodką papryką w proszku i obsmażyć na złoty kolor na oleju słonecznikowym.

Naczynie wyłożyć, liśćmi kapusty i ciasno układać gołąbki, dodać dwa liście laurowe, podlać wodą z dwiema kostkami mięsnymi lub rosołem, taką ilością żeby gołąbki były przykryte i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Wyciągnąć gołąbki, razem z liśćmi, dodać przecier pomidorowy do garnka i zagotować. Pod koniec gotowania dodać zawiesinę z mąki i wody.

Zagotować do zgęstnienia sosu i doprawić do smaku. 
Gołąbki z ciemnym ryżem, i ziarenkami kolendry
Wszystkie składniki farszu mieszamy razem na koniec dodajemy kilka pokrojonych listków magi.
Gołąbki z ciemnym ryżem, i ziarenkami kolendry
Podsmażamy cebulkę do farszu na złoty kolor.
Gołąbki z ciemnym ryżem, i ziarenkami kolendry
Farsz układamy na sparzonych liściach kapusty i zawijamy.
Gołąbki z ciemnym ryżem, i ziarenkami kolendry
Gołąbki przed duszeniem obsmażamy na złoty kolor.