Sposób przygotowania:
Gołąbki z ciemnym ryżem i ziarenkami kolendry
Kapustę sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli, zdjąć liście, ściąć zgrubienia na liściach, przestudzić.
Przygotować farsz: Ciemny ryż ugotować z dodatkiem soli i jednej łyżki oleju słonecznikowego, ostudzić, dodać mięso mielone, 2 jajka, sól i pierz czarny mielony do smaku, pół łyżeczki mielonych ziarenek kolendry, usmażoną posiekaną w kostkę cebulę 2 łyżki kaszki manny.
Wszystkie składniki wymieszać, i jeszcze raz doprawić do smaku, nakładać farsz i zwijać w liście kapusty. Gołąbki posypać czerwoną słodką papryką w proszku i obsmażyć na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
Naczynie wyłożyć, liśćmi kapusty i ciasno układać gołąbki, dodać dwa liście laurowe, podlać wodą z dwiema kostkami mięsnymi lub rosołem, taką ilością żeby gołąbki były przykryte i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Wyciągnąć gołąbki, razem z liśćmi, dodać przecier pomidorowy do garnka i zagotować. Pod koniec gotowania dodać zawiesinę z mąki i wody.
Zagotować do zgęstnienia sosu i doprawić do smaku.
Przygotować farsz: Ciemny ryż ugotować z dodatkiem soli i jednej łyżki oleju słonecznikowego, ostudzić, dodać mięso mielone, 2 jajka, sól i pierz czarny mielony do smaku, pół łyżeczki mielonych ziarenek kolendry, usmażoną posiekaną w kostkę cebulę 2 łyżki kaszki manny.
Wszystkie składniki wymieszać, i jeszcze raz doprawić do smaku, nakładać farsz i zwijać w liście kapusty. Gołąbki posypać czerwoną słodką papryką w proszku i obsmażyć na złoty kolor na oleju słonecznikowym.
Naczynie wyłożyć, liśćmi kapusty i ciasno układać gołąbki, dodać dwa liście laurowe, podlać wodą z dwiema kostkami mięsnymi lub rosołem, taką ilością żeby gołąbki były przykryte i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Wyciągnąć gołąbki, razem z liśćmi, dodać przecier pomidorowy do garnka i zagotować. Pod koniec gotowania dodać zawiesinę z mąki i wody.
Zagotować do zgęstnienia sosu i doprawić do smaku.