VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w sosie pieczarkowo koperkowym z mozzarell

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny obiad w 25 minut? Możliwe? Możliwe! Aromatyczny sos z dużą ilością pieczarek i świeżego koperku. Do tego rozpływająca się pod wpływem ciepła mozzarella! Pyszności!

Kurczak w sosie pieczarkowo koperkowym z mozzarell

Składniki:

Kurczak w sosie pieczarkowo koperkowym z mozzarell

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 szklanki wody
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • 100 g mozzarelli w kulkach
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pieczarkowo koperkowym z mozzarell
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę lub paseczki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso delikatnie zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekany koperek.

Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut (aż zmiękną pieczarki). Na końcu dodajemy śmietankę oraz kawałki topionego serka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez kilka minut, aż sos nam zgęstnieje.

Podajemy z kulkami mozzarelli, obsypujemy posiekaną natką pietruszki.