Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą gryczaną Eli
Do dużego garnka wlać wodę i zagotować. Do wrzątku dodać 2 łyżki oleju i sól. Kapustę obrać z brzydkich liści i wyciąć głąb ze środka. Włożyć kapustę do garnka z wrzątkiem,dziurą po głąbie do góry,tak żeby woda z olejem wleciała do środka kapusty.Stopniowo zdejmować sparzone liście. Po ostudzeniu zciąć z liści grube nerwy. Środek kapusty i zcięte nerwy wykorzystać do zupy kapuścianej. Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut w osolonym wrzątku. Ugotowaną kaszę wyjąć z wody i osączyć. Rozciąć woreczki,wysypać kaszę do dużej miski i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju,dodać boczek i cebulę i smażyć aż się zrumienią. Ser feta pokroić w kostkę. Do kaszy dodać przesmażony z cebulką boczek,ser feta,doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Sparzone i ostudzone liście rozłożyć na blacie kuchennym. Na każdym liściu rozłożyć farsz i zwijać dość ciasno gołąbki. W dużej brytfance rozgrzać 8 łyżek oleju,włożyć gołąbki,oprószyć solą i obsmażyć z obu stron na rumiano. Obsmażone gołąbki podlać wodą i dusić aż kapusta będzie miękka. Ja podałam gołąbki z sosem pieczarkowym.https://gotujmy.pl/pieczarkowy-sos-eli,przepisy-sosy-przepis,231384.html Smacznego!