kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Miękkie i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Po prostu pycha!

Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie

Składniki:

Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie

podstawowe

  • 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg)
  • 100ml sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 200 ml jasnego piwa
  • 200ml bulionu
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli

Sposób przygotowania:

Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie
Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli.

Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso i piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia. Serwować z zapiekaną kapustą i ziemniakami/pyzami.

Tagi:

mięsa golonka