Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Klops z jajkiem a’la Igraszki Losu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Nasz ulubiony klops z przepisu mojej babci , prosty, pyszny, rozpływający się w ustach i do tego z jajkiem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam.

Klops z jajkiem a’la Igraszki Losu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klops z jajkiem a’la Igraszki Losu

 

  • 400 gram mięsa wieprzowego ( z łopatki lub szynki )
  • 300 gram mięsa wołowego
  • 2 suche bułki
  • 5 jajek
  • 2-3 grzyby suszone
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Klops z jajkiem a’la Igraszki Losu
Grzyby wkładamy do rondelka, zalewamy je wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Grzyby wyjmujemy – wywar zostawiamy do przestygnięcia. Do wystudzonego wywaru dodajemy suche bułki i zostawiamy na 10 minut aby zmiękły.

Namoczone bułki wyciskamy w rękach z nadmiaru płynu i przekładamy na miseczkę. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy ją na złoty kolor na 1 łyżeczce oleju. Mięso wieprzowe i wołowe przepuszczamy przez maszynkę razem z odciśniętą bułką, ugotowanymi grzybami i przesmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy 1 jajko, dodajemy posiekaną pietruszkę i wyrabiamy.

Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki – wyrabiamy kolejny raz i odstawiamy na 15 minut. W tym samym czasie 4 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą – na dno wykładamy porcje doprawionego mięsa , na nim układamy w rzędzie ugotowane jajka i wszystko przykrywamy druga porcją mięsa.

Wierzch klopsa spryskujemy delikatnie wodą (dzięki temu nie spiecze się za bardzo ). Tak przygotowanego klopsa wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu klopsa zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (w przeciwnym razie w trakcie krojenia może się rozpadać. 

Smacznego.
Klops z jajkiem a’la Igraszki Losu
Cebulę przesmażamy na oliwie na złoty kolor
Klops z jajkiem a’la Igraszki Losu
Bułkę namaczamy w wywarze z suszonych grzybów
Klops z jajkiem a’la Igraszki Losu
MIęso łączmy z bułką, grzybami, pietruszką i jajkiem - wyrabiamy
Klops z jajkiem a’la Igraszki Losu
Keksówkę wypełniamy do połowy mięsem, na nim układamy ugotowane jajka, dopełniamy resztą mięsa - pieczemy

Tagi:

mięsa dania