Sposób przygotowania:
Klops z jajkiem a’la Igraszki Losu
Grzyby wkładamy do rondelka, zalewamy je wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Grzyby wyjmujemy – wywar zostawiamy do przestygnięcia. Do wystudzonego wywaru dodajemy suche bułki i zostawiamy na 10 minut aby zmiękły.
Namoczone bułki wyciskamy w rękach z nadmiaru płynu i przekładamy na miseczkę. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy ją na złoty kolor na 1 łyżeczce oleju. Mięso wieprzowe i wołowe przepuszczamy przez maszynkę razem z odciśniętą bułką, ugotowanymi grzybami i przesmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy 1 jajko, dodajemy posiekaną pietruszkę i wyrabiamy.
Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki – wyrabiamy kolejny raz i odstawiamy na 15 minut. W tym samym czasie 4 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą – na dno wykładamy porcje doprawionego mięsa , na nim układamy w rzędzie ugotowane jajka i wszystko przykrywamy druga porcją mięsa.
Wierzch klopsa spryskujemy delikatnie wodą (dzięki temu nie spiecze się za bardzo ). Tak przygotowanego klopsa wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu klopsa zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (w przeciwnym razie w trakcie krojenia może się rozpadać.
Smacznego.
Namoczone bułki wyciskamy w rękach z nadmiaru płynu i przekładamy na miseczkę. Cebulę kroimy drobno i przesmażamy ją na złoty kolor na 1 łyżeczce oleju. Mięso wieprzowe i wołowe przepuszczamy przez maszynkę razem z odciśniętą bułką, ugotowanymi grzybami i przesmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy 1 jajko, dodajemy posiekaną pietruszkę i wyrabiamy.
Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki – wyrabiamy kolejny raz i odstawiamy na 15 minut. W tym samym czasie 4 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą – na dno wykładamy porcje doprawionego mięsa , na nim układamy w rzędzie ugotowane jajka i wszystko przykrywamy druga porcją mięsa.
Wierzch klopsa spryskujemy delikatnie wodą (dzięki temu nie spiecze się za bardzo ). Tak przygotowanego klopsa wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu klopsa zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (w przeciwnym razie w trakcie krojenia może się rozpadać.
Smacznego.