Sposób przygotowania:
Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapkiEtap 1
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego chrzan, miód, ocet, zioła, przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 2
Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 dni do lodówki. Co mniej więcej 12 godzin szynkę odwrócić, żeby równo się marynowała.
Etap 3
Po tym czasie szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia, polać marynatą, w której się marynowała, zamknąć i ułożyć na blasze. Piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczoną szynkę ostudzić, kroić w cienkie plastry. Podawać jako wędlinę na kanapki lub na ciepło do obiadu.