Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Na święta od dawna nie kupuję gotowych wędlin, przygotowuję je sama... Peklowana, zamarynowana, a następnie upieczona szynka doskonale smakuje na kanapce, ale można też ją podać na ciepło do obiadu:)

Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki

Składniki:

Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czubricy zielonej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 4 łyżeczki oleju
  • ok. 1 kg szynki wieprzowej bez kości

Sposób przygotowania:

Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki

Etap 1

Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego chrzan, miód, ocet, zioła, przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 2

Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki
Umyta i osuszona szynka pokryta przygotowaną marynatą.

Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok. 2 dni do lodówki. Co mniej więcej 12 godzin szynkę odwrócić, żeby równo się marynowała.

Etap 3

Chrzanowo-czosnkowa szynka na kanapki
Zamarynowana szynka przełożona do rękawa do pieczenia.

Po tym czasie szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia, polać marynatą, w której się marynowała, zamknąć i ułożyć na blasze. Piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczoną szynkę ostudzić, kroić w cienkie plastry. Podawać jako wędlinę na kanapki lub na ciepło do obiadu.

Tagi:

mięsa szynka