marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Gruszki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Gruszki pieczone

Składniki:

Gruszki pieczone

 

  • 6 dużych gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 3 dag cukru
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 goździki
  • do polewy:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka lub śmietanki
  • 5 dag cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki

Sposób przygotowania:

Gruszki pieczone
Umyte gruszki obrać ze skórki i skropić sokiem cytrynowym. W dużym rondlu zagotować wodę i dodać do niej resztę soku cytrynowego, cukier, cynamon oraz goździki. Na końcu włożyć do wody gruszki i ugotować je do miękkości. Podczas gotowania syrop powinien zakrywać owoce. Ugotowane gruszki pozostawić w syropie do wystygnięcia, następnie wyjąć je na talerz, ułożyć w pewnej odległości od siebie i wstawić do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem deseru sporządzićpolewę czekoladową: czekoladę wkruszyć do rondelka, dodać 5 łyżek ciepłego mleka, cukier, roztopić nad parą i utrzeć na gładką masę. Gorącą masą polać schłodzone gruszki tak, by nie pokryła całych owoców. Brzeg talerza z gruszkami można przybrać bitą śmietaną wyciśniętą z rękawa cukierniczego. Smacznego