jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gruszki te wybornie smakują w długie zimowe wieczory.

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej

 

  • twarde gruszki

 

  • 3 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego
  • goździki lub cynamon

 

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej
Umyte gruszki obrać z skórki, przeciąć na pół, wydrążyć gniazdka nasienne. Ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę: w ciepłej wodzie (nie musi być przegotowana) rozpuścić cukier oraz kwasek cytrynowy (według gustu można dać więcej lub niej cukru lub kwasku). Do każdego słoika z gruszkami wrzucić 2-3 goździki lub 0,5 łyżeczki cynamonu (to też według gustu). Gruszki zalać zalewą, zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut.

Tagi:

gruszki owoce