sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Jaglana "tarta" z truskawkami i cytrynową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Obiad nie zawsze musi wyglądać tak samo. Oto pyszna, słodka a przede wszystkim zdrowa propozycja. Kasza jaglana ugotowana na mleku świetnie komponuje się z truskawkami.

Jaglana "tarta" z truskawkami i cytrynową pianką

Składniki:

Jaglana "tarta" z truskawkami i cytrynową pianką

 

  • Spód
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1-1,5 szkl mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego

 

  • Pianka
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Jaglana "tarta" z truskawkami i cytrynową pianką
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem około 2-3 cm ponad jej powierzchnię. Dodajemy oba cukry oraz siemię lniane i gotujemy. Kasza powinna wchłonąć całe mleko. Kiedy będzie już miękka wykładamy ją na dno tortownicy (średnica 21 cm). Truskawki kroimy na pół i układamy na wierzchu. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dosypujemy cukier oraz kisiel. Wykładamy na truskawki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.