anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Jagodowy jogurtowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiejsza wyprawa w góry zainspirowała mnie do zrobienia tego pysznego ciasta. Spód jest jogurtowy środek mego jagodowy a kruszonka niezwykła.

Jagodowy jogurtowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagodowy jogurtowiec

CIASTO

  • 6 jaj
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 3 szkl mąki
  • 300 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • Cukier waniliowy
  • 2 l jagód

kruszonka

Sposób przygotowania:

Jagodowy jogurtowiec
CIASTO

Białka oddzielić od żółtek białka ubić na sztywno i zasypać cukrem dokładnie ubić na lśniąca pianę. Dodać zimne roztopione masło, przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie i delikatnie wymieszać dodając pomału jogurt i żółtka. Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wylać ciasto i grubo posypać jagodami. Całość opruszyć cukrem waniliowym .

KRUSZKONKA

Zimne masło dokładnie posiekać z mąką i z cukrem i wyrobić na kruszonkę. Kruszonką posypać całe ciasto i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Jagodowy jogurtowiec
ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną blachę o wyk 27 na 32 cm
Jagodowy jogurtowiec
aby owoce Noe opadły na dno można je delikatnie opruszyć mąką
Jagodowy jogurtowiec
ciasto wygląda ślicznie już przez pieczeniem