Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Jagodzianki prosto z lasu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Uwielbiam jagody, od dziecka zajadałam się nimi. Zawsze towarzyszyła mi wówczas śmietanka i miód aby osłodzić jagody. Dziś przygotowałam dla Was jagodzianki. To moje wspomnienie dzieciństwa.

Jagodzianki prosto z lasu

Składniki:

Jagodzianki prosto z lasu

Na ciasto

Jagody

  • 300 g jagód
  • 1/2 szklanki cukry
  • 2 łyżki mąki ziemniacanej

Sposób przygotowania:

Jagodzianki prosto z lasu
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jaja, zaczyn drożdżowy, roztopione masło. Całość wyrabiamy, ciasto ma być gładkie, elastyczne i miękkie.

Pozostawiamy do wyrośnięcia.

2. Zaczyn : do ciepłego mleka dodajemy łyżkę mąki, drożdże , cukier. Mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut.

3. Jagody myjemy, posypujemy cukrem według uznania oraz 2 łyżkami mąki.

4. Kawałek ciasta ( około 45g) wałkujemy na kwadrat, na środek kładziemy jagody, zawijamy w kształt jagodzianki, szczelnie aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 st C) przez 20-25 minut.

5. Podajemy z lukrem.