akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Jajka w cieście chlebowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysłowe jajka owinięte w ciasto chlebowe. Dobrze smakują z klasycznymi sosami! Serdecznie polecam!

Jajka w cieście chlebowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajka w cieście chlebowym

 

  • 200 g letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 8 plastrów szynki długo dojrzewającej
  • pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Jajka w cieście chlebowym

Przygotowywanie ciasta

Jajka w cieście chlebowym
Rozwałkowywanie ciasta w celu nadziania.

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, sól i otręby, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 40-60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 10 x 8 cm.

ETAP 2:

Jajka w cieście chlebowym
Ułożenie szynki na cieście i posypanie pietruszką.

Na każdym kawałku ułożyć plasterek szynki i posypać posiekaną pietruszką.

ETAP 3:

Jajka w cieście chlebowym
Ułożenie jajka na cieście z szynką i pietruszką.

Na szynce ułożyć jajko.

Pieczenie i studzenie

Jajka w cieście chlebowym
Uformowanie jajka w cieście chlebowym.

Zlepić ciasto, formując kulę. Jajka w cieście umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w 200 st.C około 20-25 minut do zarumienienia (ja przed pieczeniem posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem, aby miały ładnie przyrumienioną skórkę ) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
(inspiracja/źródło: książka Chleb, domowa piekarnia Pawła Kucharskiego)