paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ryba w cieście czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryba smażona w cieście czosnkowym świetnie smakuje z ziemniakami lub ryżem.

Ryba w cieście czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w cieście czosnkowym

 

  • 5-6 sztuk ryba miruna filety
  • 2-3 ząbki czosnek
  • sól do smaku
  • 1 sztuka jajko
  • 2-3 łyżki śmietana
  • mąka
  • do smaku Przyprawa do ryb
  • 1 łyżeczka Przyprawa Tzatziki

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście czosnkowym
Czosnek rozgnieść w prasce dodać do niego jajko, śmietanę i wymieszać. Następnie dodać mąkę i mieszać na jednolitą masę. Mąki tyle aby ciasto było nieco gęstsze od ciasta na naleśniki (ja dodałam 2 czubate łyżki) Na koniec dodać przyprawę tzatziki i wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut. W tym czasie rybę pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć ją przyprawą do ryby. Kawałki ryby zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami.
Ryba w cieście czosnkowym
rybę pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć ją przyprawą do ryby.
Ryba w cieście czosnkowym
Czosnek rozgnieść w prasce dodać do niego jajko, śmietanę i wymieszać. Następnie dodać mąkę i mieszać na jednolitą masę. Mąki tyle aby ciasto było nieco gęstsze od ciasta na naleśniki (ja dodałam 2 czubate łyżki) Na koniec dodać przyprawę tzatziki i wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut
Ryba w cieście czosnkowym
Kawałki ryby zanurzać w cieście z obu stron
Ryba w cieście czosnkowym
kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.