Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Jajko w sosie śmietanowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonały pomysł na obiad bez mięsa. Smak dzieciństwa, u nas często to danie było podawane w piątki.

Jajko w sosie śmietanowo-koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajko w sosie śmietanowo-koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Jajko w sosie śmietanowo-koperkowym
Wodę zagotować, wrzucić kostkę rosołowa i ja rozpuścić. Nie przerywać gotowania. Do miski wlać śmietanę i mąkę, zahartować odrobiną bulionu. Wlać do garnka z bulionem, dokładnie wymieszać.

Chwilę pogotować i wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Koperek opłukać, posiekać.

Koperek i jajka wrzucić do sosu. Najlepiej podawać z ziemniakami.
Jajko w sosie śmietanowo-koperkowym
Do wrządku wrzucić kostkę rosołową i zamieszać
Jajko w sosie śmietanowo-koperkowym
Zahartowaną śmietane wlać do bulionu i zamieszać
Jajko w sosie śmietanowo-koperkowym
koperek opłukać, oczyścić i drobno posiekać
Jajko w sosie śmietanowo-koperkowym
Wyłączyć sos, dodac pokrojony koperek i jajka

Tagi:

jajko jajka