szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

jajka z sosem śmietanowo-chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przekąska z jajek w sosie śmietanowo-chrzanowym

jajka z sosem śmietanowo-chrzanowym

Składniki:

jajka z sosem śmietanowo-chrzanowym

 

  • 6 jajek
  • 100 gram pasztetu drobiowego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • biały pieprz
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • SOS:
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka mleka
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • sok cytrynowy
  • cukier
  • sól
  • rzeżucha do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

jajka z sosem śmietanowo-chrzanowym
Jajka umyć i ugotować na twardo, wystudzić i obrać, przekroic wzdłuż na połówki i delikatnie wyjąć żółtka. Pasztet utrzeć z 2 łyżkami śmietany, wymieszać z pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki białek.Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w gorącym mleku. Śmietanę ubic z odrobiną soli i cukru, wymieszać z wystudzoną żelatyną i chrzanem. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym, i cukrem. Gdy sos zgęstnieje przełożyć go do szprycy i wyciskać dekoracyjne kleksy na jajkach. Ułożyc na półmisku rzeżuchę, na niej jajka. Przed podaniem wstawić do lodówki na pół godziny, oprószyć posiekanymi żółtkami