cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka w wiosennym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka ugotowane na twardo w wiosennym sosie śmietankowym to delikatna i smaczna przekąska na wielkanocny stół i nie tylko..

Jajka w wiosennym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka w wiosennym sosie

 

  • 2-4 jaja /ilość zależy od potrzeb/
  • ok.2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • ok.3 łyżki gęstej śmietany
  • ok.3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 mały, świeży ogórek
  • rzodkiewka/dowolna ilość/
  • kiełki rzodkiewki/najlepiej własne/
  • szczypiorek
  • kilka liści sałaty
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Jajka w wiosennym sosie
Jajka ugotować na twardo ,włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Śmietanę połączyć z jogurtem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ogórek pokroić w drobną kosteczkę ,szczypiorek drobno posiekać.Wymieszać z sosem śmietanowo-jogurtowym.Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty,ułożyć na nich połówki jajek/żółtkiem do spodu/,polać sosem i udekorować plasterkami ogórka,rzodkiewek i świeżymi kiełkami.
Jajka w wiosennym sosie
Świeża rzodkiewka z jajkiem to doskonałe połączenie smaków
Jajka w wiosennym sosie
Do jajek można dodać kiełki rzodkiewki własnej produkcji

Tagi:

sałata