jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Jesienny, dyniowy keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 15

To niesamowicie pyszne, wilgotne, pełne bakalii i czekolady ciasto! Dodatkowo jest szybkie w przygotowaniu. Polecam przygotować większą ilość puree z dynii, by starczyło na jeszcze jeden wypiek, gdyż jeden keks to za mało:).

Jesienny, dyniowy keks Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienny, dyniowy keks

SKŁADNIKI (blaszka 36x12 cm)

  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • 100 gram gorzkiej czekolady,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 i 1/3 szklanki gęstego puree z dyni,
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa do wykończenia,
  • orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jesienny, dyniowy keks

ETAP 1

Jesienny, dyniowy keks
Zaczynamy od połączenie sypkich składników ciasta

Sypkie składniki (mąką, proszek do pieczenia, soda, cynamon i gałka muszkatołowa) łączymy ze sobą.

ETAP 2

Jesienny, dyniowy keks
Przygotowujemy czekoladę i bakalie.

Orzechy oraz czekoladę kroimy na mniejsze części. Pokrojone składniki łączymy z żurawiną i rodzynkami.

ETAP 3

Jesienny, dyniowy keks
Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę

Jajka wybijamy do miski i dodajemy do nich cukier. Składniki ubijamy do uzyskania puszystej masy.

ETAP 4

Jesienny, dyniowy keks
Pod koniec do ciasta dodajemy przygotowana dynię

Do ubitej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Następnie dokładamy dynię. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 5

Jesienny, dyniowy keks
bakalie z ciastem mieszamy za pomocą łyżki

Do gotowego ciasta wsypujemy przygotowane bakalie oraz czekoladę. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej foremki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.Upieczony keks wyjmujemy i dokładnie studzimy. Przestygnięty dekorujemy polewą czekoladową oraz pokrojonymi orzechami.


Tagi:

keks ciasto dynia