Sposób przygotowania:
Dyniowa strucla z cynamonem
CIASTO: świeże drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże zrobią się płynne, dodać 2 łyżki lekko podgrzanej śmietany i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka, puree z dyni, cukier, szczyptę soli. Wlać podgrzaną kremówkę oraz roztopione masło. Całość wyrabiać końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ciasto lekko oprószyć mąką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE: wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej pasty. KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki utrzeć do uzyskania grudek.
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiać ręcznie podsypując delikatnie mąką. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 25x36cm. Na każdym rozsmarować po pół cynamonowego nadzienia. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, skleić oba końce. Gotowe strucle przenieść do dwóch keksówek o długości 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Teraz przeciąć je po środku wzdłuż, ale oba końce zostawić nieprzecięte.Ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 35- 40 minut.
Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.
*jeśli puree z dyni nie jest bardzo gęste, to należy dodać mniej śmietany lub więcej mąki dosypać
*jeśli chcemy uzyskać ciasto o mniej intensywnej barwie, to należy dodać mniej puree lub użyć puree z innego gatunku dyni
NADZIENIE: wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej pasty. KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki utrzeć do uzyskania grudek.
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiać ręcznie podsypując delikatnie mąką. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 25x36cm. Na każdym rozsmarować po pół cynamonowego nadzienia. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, skleić oba końce. Gotowe strucle przenieść do dwóch keksówek o długości 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Teraz przeciąć je po środku wzdłuż, ale oba końce zostawić nieprzecięte.Ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 35- 40 minut.
Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.
*jeśli puree z dyni nie jest bardzo gęste, to należy dodać mniej śmietany lub więcej mąki dosypać
*jeśli chcemy uzyskać ciasto o mniej intensywnej barwie, to należy dodać mniej puree lub użyć puree z innego gatunku dyni
zbysiowa
anemon
LauraLaura
anemon
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2