SUPERPRZEPIS

Dyniowa strucla z cynamonem

  • 6
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Dyniowa strucla z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Drożdżowa strucla w intensywnie energetycznym kolorze, pachnąca cynamonem każdemu poprawi humor nawet w największe jesienne słoty. Ciasto z dodatkiem dyni zachowuje dłużej świeżość.

Składniki:

Dyniowa strucla z cynamonem

 

 

  • NADZIENIE:
  • cynamon – 1,5 łyżki
  • miękkie masło – 70 g
  • żółtka – 2 szt.
  • cukier puder – 125 g

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 80 g
  • masło -60 g
  • cukier puder – 50 g

 

  • PONADTO:
  • żółtko - 1 szt.
  • śmietana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Dyniowa strucla z cynamonem
CIASTO: świeże drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże zrobią się płynne, dodać 2 łyżki lekko podgrzanej śmietany i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka, puree z dyni, cukier, szczyptę soli. Wlać podgrzaną kremówkę oraz roztopione masło. Całość wyrabiać końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ciasto lekko oprószyć mąką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

NADZIENIE: wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej pasty. KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki utrzeć do uzyskania grudek.

WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiać ręcznie podsypując delikatnie mąką. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 25x36cm. Na każdym rozsmarować po pół cynamonowego nadzienia. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, skleić oba końce. Gotowe strucle przenieść do dwóch keksówek o długości 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Teraz przeciąć je po środku wzdłuż, ale oba końce zostawić nieprzecięte.Ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 35- 40 minut.

Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.

*jeśli puree z dyni nie jest bardzo gęste, to należy dodać mniej śmietany lub więcej mąki dosypać

*jeśli chcemy uzyskać ciasto o mniej intensywnej barwie, to należy dodać mniej puree lub użyć puree z innego gatunku dyni
Dyniowa strucla z cynamonem
Do zrobienia puree użyłam pieczonej dyni Hokkaido.
Dyniowa strucla z cynamonem
Jeśli puree z dyni nie jest bardzo gęste, to należy dodać mniej śmietany lub więcej mąki dosypać.
Dyniowa strucla z cynamonem
Przeciąć je po środku wzdłuż, ale oba końce zostawić nieprzecięte.
Dyniowa strucla z cynamonem
Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika.