Sposób przygotowania:
Zapiekanka dyniowa z ryżem
Ryż gotujemy na sypko. Odcedzamy. Dynię obieramy. Trzemy na tarce na grubych oczkach. Solimy. Mieszamy z ryżem , sosem sojowym , jajkiem i usmażoną na złoto drobno posiekaną cebulą. Doprawiamy szczyptą chili. Masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego lub formy na keks ( ja robiłam w silikonowej keksówce ). Wyrównujemy powierzchnię. Z mąki , masła robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy ciągle mieszając. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą , pieprzem i cukrem. Sosem zalewamy formę. Posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w 180 C. Przed podaniem posypujemy pietruszką. Smacznego!