WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Drożdżowy chlebek z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny chlebek drożdżowy z dodatkiem puree dyniowego. Idealny jesienny wypiek. Z przepisu wychodzą dwa bochenki.

Drożdżowy chlebek z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy chlebek z dynią

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chlebek z dynią
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na miękko, studzimy i rozdrabniamy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Mąkę przesiewamy, dodajemy dynię, masło, sól i zaczyn drożdżowy. Bardzo dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie zagniatamy raz jeszcze, dzielimy na pół i układamy w keksówkach. Można posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Gdy wyrosną prawie do wysokości keksówek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Studzimy na kratce wyjęte z blaszek.
Drożdżowy chlebek z dynią
Pokrojoną dynię gotujemy w małej ilości wody.
Drożdżowy chlebek z dynią
Z mleka, drożdży, cukru i mąki nastawiamy zaczyn.
Drożdżowy chlebek z dynią
Po dwukrotnym wyrobieniu, przekładamy na blaszki.
Drożdżowy chlebek z dynią
Pieczemy w 180 stopniach, aż ładnie zbrązowieje.