agatakucharka

agatakucharka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kapusta kwaszona zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapusta kwaszona zasmażana jest idealna jako dodatek do różnych dań. Idealnie pasuje do mięs, ziemniaków, klusek śląskich, knedli.Pycha :)

Kapusta kwaszona zasmażana

Składniki:

Kapusta kwaszona zasmażana

 

  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • cukier, kminek, mąka, sól, tłuszcz.

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kwaszona zasmażana
Kapustę kwaszoną na początek możemy trochę odsączyć z jej kwasu, ale nie wylewamy go gdyż może się przydać do końcowego doprawienia kapusty. Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy niedużą ilością wrzącej wody, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę tłuszczu, najlepiej troszkę masełka i przykrywamy. Gdy się zagotuje odkryć na chwilę. Gotujemy pod przykryciem przez 40-50 min. Dodajemy kminek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na jasnozłoty kolor i na pozostałym tłuszczu należy zrumienić mąkę i rozprowadzić wodą. To wszystko połączyć z kapustą. Jeśli będzie potrzeba kapustę, dosolić, dodać cukier, kwas kapuściany.

Tagi:

kapusta