zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Karczek długo pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Kiedyś robiłam żeberka metodą długiego pieczenia i wyszły rewelacyjne, postanowiłam się tym razem zmierzyć z karkówką. Wyszła idealna, do chleba w sam raz albo nawet na świąteczny stół.

Karczek długo pieczony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karczek długo pieczony

 

  • 2 kg karkówki ( bez kości )
  • Marynata :
  • 40 g przyprawy Rozkoszna ( czosnek, pieprz czarny, seler, pietruszka, sól, cukier )
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej

 

Sposób przygotowania:

Karczek długo pieczony
Karkówkę umyć i osuszyć. Przyprawy wymieszać i ta mieszanką natrzeć całe mięso. Ułożyć je w dowolnym naczyniu, zakryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie mięso wyłożyć na kratkę z wyposażenia kuchenki, pod spód wsunąć blachę z wlaną wodą. Karkówkę piec 5 godzin w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Upieczoną karkówkę wystudzić, wstawić do lodówki i podawać na zimno na przykład do pieczywa.
Karczek długo pieczony
tak wygląda karczek przed pieczeniem po zamarynowaniu
Karczek długo pieczony
a to już karczek po upieczeniu i stygnie .