Sposób przygotowania:
Mój karczek pieczony po sztygarsku
Karczek wieprzowy bez kości należy pierw umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane mięso nacinamy długim szpiczastym nożem przez sam środek na wylot po długości. Nacięcie musi być tak duże abyśmy mogli naszpikować go całymi pętkami kiełbasy śląskiej. Jeden za drugim wpychamy do mięsa. Gdy już nam się to uda to cały karczek skrapiamy maggi w płynie. Następnie doprawiamy solą, pieprzem grubo mielonym, czosnkiem granulowanym oraz dość obficie kminkiem.Dratwą związujemy karczek i formujemy z niego owalną pieczeń. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni i wkładamy naszą pieczeń w brytfannie do piekarnika. Pieczemy około 90 minut ciągle podlewając powstałym sosem. Pieczeń po upieczeniu można podawać gorącą do obiadu lub schłodzoną w lodówce jako wędlina na kanapki.