Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Karkówka pieczona na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna i miękka karkówka w pikantnej zalewie pomidorowej z kukurydzą i fasolą to przyjemna odskocznia od zwykłych dań mięsnych. Jedna porcja karkówki to około 480 kcal, 35 g białka, 23 g węglowodanów i 22 g tłuszczy.

Karkówka pieczona na ostro

Składniki:

Karkówka pieczona na ostro

 

  • 500 g karkówki
  • 250 g czerwonej fasoli
  • 150 g kukurydzy
  • 150 g cebuli (jedna duża lub dwie małe)
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona na ostro

KROK 1

Karkówka pieczona na ostro
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania karkówki.

Przygotować wszystkie składniki. Karczek pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pociąć w piórka.

KROK 2

Karkówka pieczona na ostro
Karkówkę wystarczy trzymać w marynacie kilka minut.

Wszystkie przyprawy połączyć i wsypać do karkówki, dodać łyżkę soku z cytryny i dokładnie wymieszać.

KROK 3

Karkówka pieczona na ostro
'Sos' będzie bardzo wodnisty, ale zgęstnieje pod wpływem pieczenia.

Resztę składników (cebula, kukurydza, fasola, woda, przecier pomidorowy) wymieszać w misce i dodać odrobinę soli.

KROK 4

Karkówka pieczona na ostro
W trakcie pieczenia całość raz przemieszać - najlepiej dwa.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian mięso, 'sos', mięso, 'sos' i piec 80 minut w 220°C

KROK 5

Karkówka pieczona na ostro
Gotowa karkówka w sosie prawie meksykańskim :).

Gotową miękką karkówkę podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)