CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 161]

Karpatka z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjne ciasto Karpatka z dodatkiem słodkich soczystych truskawek. Wszystkim smakowało i nic nie zostało.

Karpatka z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karpatka z truskawkami

ciasto

masa

  • mleko 250 ml
  • budyń waniliowy (47 g, bez cukru)
  • 3 żółtka
  • masło 375 g
  • cukier puder 190 g
  • zapach cytrynowy
  • sok z cytryny do smaku

truskawki

Sposób przygotowania:

Karpatka z truskawkami
CIASTO. Szklankę zimniej wody wlać do saganka, dodać margarynę, zagotować.

Dodać szklankę mąki, dokładnie wymieszać, zagotować i wystudzić

Do wystudzonej masy dodawać stopniowo 5 całych jajek, cały czas ucierając.

Otrzymaną masę podzielić na dwie części, każdą przełożyć do tortownicy i piec około 40-45 minut w 180 -190 C. Wystudzić placki.

MASA. W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając.

Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.

Na pierwszy przestudzony placek nakładamy warstwę masy, rozkładamy opłukane, suche truskawki, przykrywamy kremem. Nakładamy drugi placek lekko dociskamy i całość pokrywamy kremem. Na wierzch kładziemy dwie pokrojone truskawki i smarujemy je lekko podgrzanym dżemem truskawkowym.

Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Karpatka z truskawkami
Na pierwszą warstwę masy rozkładamy truskawki